Categorieën

In zijn eenvoudigste vorm is een arduino een piepkleine computer die u kunt programmeren om signalen naar de chip te sturen en dit via de chip om te zetten naar uitgaande signalen. Een arduino is een interactief systeem. Door gebruik te maken van software en hardware kan de arduino reageren op zijn omgeving.
 
De arduino kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een lampje in te schakelen voor een door de gebruiker bepaalde tijd (bijvoorbeeld 15 seconden) nadat er een knop is ingedrukt. In dit geval moet er een knop en een lampje verbonden worden met de arduino. De arduino wacht geduldig tot de knop wordt ingedrukt. Wanneer die knop wordt ingedrukt zal het de lamp inschakelen en beginnen met tellen. Wanneer het tot 15 seconden geteld heeft zal de arduino het lampje uitschakelen en weer geduldig verder gaan met wachten tot de knop wordt ingedrukt. U zou deze opstelling kunnen gebruiken om een lamp in een kelderkast in te schakelen.
 
U zou het commando aan de arduino nog kunnen uitbreiden. Bijvoorbeeld dat de arduino moet regelen dat de lamp aan gaat wanneer de deur geopend wordt en na verloop van een door u bepaalde tijd weer uit moet schakelen.
 
U kunt de arduino zelfstandig laten opereren of u kunt hem verbinden met een computer (of met het internet) die gegevens ontvangt of verstuurt naar de arduino, waarop de computer of de arduino moet reageren.
 
De arduino kan verbonden worden met led’s, displays, knoppen, schakelaars, motoren, temperatuursensors, druksensors, afstandssensors, webcams, printers, gps-ontvangers, ethernet-modules enzovoorts enzovoorts.
Het arduino-bord is onder meer gemaakt van een Atmel AVR microprocessor, een kristal oscillator (een soort klok die zeer nauwkeurig op tijd pulsen stuurt naar de microprocessor, zodat die met de juiste frequentie opdrachten kan geven) en een 5-volts regulator. Een arduino mini heeft ook een versie met een 3.3-volts regulator.
 
Afhankelijk van het soort arduino dat u heeft kan het ook zijn dat u een USB-connector heeft waarmee u de arduino met uw PC of Mac kunt verbinden om zodoende informatie te versturen of ontvangen. Het bord beschikt over input en output pinnen (I/O-pins) die u kunt verbinden met andere circuits of met sensors enzovoorts enzovoorts.
 
Om een arduino te laten doen wat u wilt dat het doet, moet u de arduino programmeren. U kunt hiervoor de arduino IDE (Integrated Development Environment = Geintegreerde Ontwikkel Omgeving) gebruiken. Dit is vrij te gebruiken software, die u in staat stelt een programma te schrijven in een taal die de arduino begrijpt. In het geval van de arduino heet die taal C. Een computerprogramma is een stap-voor-stap instructie dat u upload naar de arduino. De arduino voert de instructies uit. Deze programma’s heten Sketches.
 
arduino hardware en software zijn beiden Open Source, dat wil zeggen dat de code, de schema’s, ontwerpen enzovoorts, allemaal vrij te gebruiken zijn voor iedereen en dat iedereen er mee mag doen wat hij/zij graag wil.
Iedereen mag dus zelf arduino’s maken en verkopen. Dat is dan ook het doel van Open Source.
De enige beperking is dat het arduino-ontwikkelingsteam aan anderen heeft opgelegd is dat de arduino-naam uitsluitend door henzelf mag worden gebruikt en dat kloons namen moeten gebruiken als Funduino, Boarduino, Roboduino enzovoorts. Of op de website moet duidelijk vermeld staan dat de verkochte arduino’s geen originele arduino-producten zijn, maar kopieën.
 
Aangezien de designs Open Source zijn, zijn alle afgeleiden van arduino, zowel software als hardware van bijvoorbeeld Freeduino, voor 100% compatible met arduino.
 
De arduino kan uitgebreid worden door het gebruik van zogenaamde Shields. Dit zijn circuitborden die andere apparaten bevatten (zoals bijvoorbeeld GPS-ontvangers, LCD-schermen, Ethernet-connecties enzovoorts). Shields kan je eenvoudigweg bovenop de arduino steken zodat u extra functies kunt toevoegen aan de arduino.
 
Voor deze extra functies hoeft u niet een shield gebruiken want u kunt hetzelfde circuit maken door een breadboard of veroboard te gebruiken of zelfs door uw eigen PCB’s te maken.
 
Er zijn veel verschillende varianten van de arduino verkrijgbaar.
De meest gangbare zijn de Uno of de Mega2560. Ook zijn er Mini’s, Nano’s en Bluetooth-Arduino’s. De grootste is de arduino Mega met meer geheugen en meer I/O-pins. Waarschijnlijk de meest veelzijdige arduino en daardoor de meest populaire is de Uno. De reden hiervan is dat het standaard een 28-pins chip heeft, verbonden aan een IC-socket.
 
Het mooie van dit systeem is dat wanneer u iets gaafs maakt met de arduino Uno en er iets permanents van wil maken, dan kunt u in plaats van het dure arduino-bord te gebruiken, de arduino gebruiken om uw apparaatje te maken, de chip van het arduino-bord afwippen en het in uw eigen circuit-bord te plaatsen in uw eigen aangepaste apparaat.
 
Voor een paar euro kunt u de AVR-chip op uw arduino Uno vervangen voor een nieuwe. De chip moet dan hergeprogrammeerd worden met een arduino bootloader om het weer werkend te krijgen met de arduino IDE. U kunt de bootloader zelf op de chip branden met een AVR-programmer of u kunt voorgeprogrammeerde chips kopen.
 
Als u het internet afspeurt op  arduino zult u verstelt staan van de enorme hoeveelheid websites die gewijd zijn aan arduino en informatie bieden over projecten gemaakt met arduino. Als u een project in uw hoofd heeft kunt u heel eenvoudig de informatie vinden die u helpt uw project te realiseren.
 
De arduino is een geweldig apparaat dat het mogelijk maakt om van alles te maken van interactieve projecten tot robots. Met een beetje enthousiasme kunt u leren hoe de arduino te programmeren en te laten werken met andere componenten en met een beetje fantasie kunt u zo’n beetje alles bouwen wat u maar wilt.

  Toon     15-09-2016 01:19     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
© Martoparts.nl